Encaustic Art är en spännande konstform, där motiven lever sitt eget liv och bilderna inspirerar till att gå på upptäcksfärd för att hitta former och figurer. Man brukar säga att bilderna inte går att frysa i tid.

Allt har en färg, även vi människor. Färger påverkar oss mer än vad vi kanske tänker på och är nyckeln till såväl fantasi som insikter om oss själva och andra. Därför används tekniken ofta vid bildtolkning. Du kommer att upptäcka att du mår gott av att skapa med denna teknik. Tiden försvinner och det blir en stunds skön avkoppling. Dessutom kommer du att bli överraskad av hur enkelt det är och hur snabbt det går att skapa dina egna vackra motiv. När du tränat kan du skapa ett landskap på mindre än en minut.

Ordet encaustic kommer från grekiskans enkaustikos, vilket betyder bränna in och just värmen är central vid målning med denna konstform då olika verktyg används för att smälta vaxet. Tekniken är gammal och man har hittat målningen från egyptiska utgrävningar daterade 100-300 före Kristus. I dag används oftast strykjärn, stylus, hot plate och värmepistol.

 

Material att måla på De papper som säljs i webbutiken påminner om fotopapper med en glatt yta som bidrar till den tredimensionella effekten som skapas. De kallas Encaustic Art papper eller målarkort. När du målat klart ska du polera målningen med lätt hand, gärna med en nylonstrumpa eller en polerduk. Först då framträder den tredimensionella effekten. Andra material att måla på kan vara canvas, trä, glas och tyg, alla material som tål värme. Tänk på att vax smälter. Undvik att sätta tavlor i starkt solljus där det blir varmt av solen. Färgen består av pigmenterat bivax och torkar inom några sekunder, vilket gör att du kan jobba i flera lager. Förutom strykjärn och stylus kan du använda servetter, penslar och svampar för att skapa effekter. Det handlar mycket om teknik och jag jag rekommendera de digitala kurser som encaustichouse.com erbjuder och som jag översatt till svenska. Du hittar dem under digitala kurser. Håll verktygen rena Var noga med att torka av ditt strykjärn, gärna mellan strykningarna så undviker du oönskade blandningar av färger. Använd toalett- eller hushållspapper. Var noga att torka i strykjärnets skåra, genom att lirka in papperskanten och låta den suga upp överflödig färg. Det samlas mycket färg i skåren som riskerar att droppa ner på målningen. Händer det kan du använda skrapverktyget och försiktigt skrapa bort den oönskade färgen. Var noga med underlaget Lägg gärna ett antal papper på den yta där du ska jobba som är större än ditt målarkort. Exempelvis A3 kopieringspapper. Eftersom du kommer att måla utanför kortet hamnar mycket färg på underlaget. Byt underlagspapperen med jämna mellanrum så undviker du att dra in färgen i målningen. Det kan visserligen bli effektfullt, men det är inte alltid vad man tänkt sig. Undvik vaxduk och tidningspapper, då det kan bränna fast i strykjärnet. Om du får någon form av fastbränning, kan du försiktigt göra ren strykjärnets yta med Svinto och vatten, när det kallnat. Värmenivå Kort och gott kan man säga att ju högre värme desto mer rinner färgen. Därför brukar Low vara lagom på strykjärn och runt 7-8 på värmeplattans tolvgradiga skala. Prova dig fram. Med värmepistol gäller det att hitta ett lagom avstånd, annars riskerar du att bränna hål i papperet.